Satuin huomaamaan Hesarin mielipidepalstalla Sosialidemokraattisten opiskelijoiden varapuheenjohtaja Maria Rytkösen kriittisen kirjoituksen aiheesta nuorten yrittäjyys. Yrittäjyyttä on viimeaikoina hypetetty varsin paljon ja piireissä pyörineet ovat saattaneet huomata, että yrittäminen on jopa hivenen trendikästä. Startup -firmoja perustetaan sinne ja tänne ja esimerkiksi nettikaupan ylläpitäminen hoituu helpoimmillaan kuin uppaisi selfieitä Instaan. Nuoret ovat löytäneet yrittämisen ja meidän projektin päätehtävä on auttaa oululaisnuoria yrittäjiksi. Mutta kannustetaanko nuoria oikeasti yrittämään vastuuttomilla keinoilla?

Vedämme siis kesän ajan nuorille suunnattua Kesäyrittäjä -yrittäjyyskurssia Oulussa. Olemme keränneet tähän mennessä mukaan yli 20 innokasta nuorta jotka haluavat työllistää kesän aikana itse itsensä. Kurssilaiset ovat 17-25 -vuotiaita opiskelijoita ja ammattiin valmistuneita nuoria, jotka haluavat kokeilla siipiään yrittäjänä. Haluamme promota yrittäjyyttä vaihtoehtona työllistymiseen, koska Oulussa on Suomen korkeimpiin kuuluva nuorisotyöttömyys ja nuorten työllistyminen perinteisiä reittejä on yksinkertaisesti mahdotonta.

Mennään hieman ajassa taaksepäin kuluvan vuosikymmenen alkuun. Nokia on ollut pitkään talousjuhta Oulun seudulla ja se on työllistänyt suoraan sekä alihankkijaketjun kautta karkeasti sanottuna tuhansia ihmisiä. Digitalisaation ja ekosysteemien murros oli kuitenkin niin villi ja raju, että sen myötä lähti taju niin Nokialta kuin puu- ja paperiteollisuudelta. Oulusta Nokian toiminnot supistuivat, siirtyivät edelleen Microsoftille yrityskaupan kautta ja viimein vuonna 2014 lappu lyötiin luukulle. Tuhannet ihmiset jäivät ilman työtä. Tilastoluvut ja uutiset ovat musertavia, Nokian lähdön jälkeen usko työllistymistilanteen paranemiseen on koetuksella jokaisella, mutta nuorten tilanne vain paheni:  esimerkiksi kesätöitä ei tipu yhtä antoisasti kuin ennen. Me kuitenkin haluamme nousta masennusta vastaan ja kurssimme tavoite on auttaa nuoria tekemään sitä, missä he ovat hyviä.

Yksi asia mikä nousee esille kirjoituksesta on yrittämisen riskit. Yrittäjyyteen liittyy monia riskejä ja varsinkin nuorten kohdalla on pidettävä huolta, että he tiedostavat mitä yrittäjäksi ryhtyminen pitää sisällään. Liian helppoja näkymiä ei tosiaankaan kannata maalailla, muttei myöskään kannata viljellä ajatusta, että yrittäjyys olisi suora tie tuhoon. Yrittäjyys ja yrittäminen ovat varteenotettava vaihtoehto nuorten työllistämiseen varsinkin nykyisin, kun yritystoimintaa on mahdollista tehdä monin eri tavoin. Perinteisten yritysmuotojen, toiminimen, osakeyhtiön, kommandiittiyhtiön yms. lisäksi on mahdollista toimia esimerkiksi kevytyrittäjänä jossa laskutusosuuskunta tekee yritystoiminnan ylläpidosta helpompaa.

Kurssilla suosittelemme nuoria käyttämään toiminnassaan suoralaskutuspalvelua muiden yritysmuotojen sijaan. Se vähentää huomattavasti yrittämisen riskejä ja korostaa itse tekemisen riemua ja kannustaa aktiivisuuteen sen sijaan, että nuori joutuisi pelaamaan rasittavaa byrokratiapeliä TyEl:ien ja kirjanpidon kanssa. Suoralaskutuspalvelun kautta lähetetään lasku asiakkaalle ja  lähdetään seuraavan luo. Palvelu hoitaa nuorten puolesta verot pois alta ja vähennysten jälkeen palkka tulee tilille, kun asiakas on maksanut laskunsa. Toiminimiyrittäjiä meillä on jo tiedossa ja aiomme auttaa myös heitä kaikin mahdollisin keinoin ettei toiminta kaadu lähtöruutuun. Järjestömme toimii julkisen hallinnon ylläpitämässä Business Kitchen -yhteisössä, josta kaikkien nuorten on mahdollista saada henkilökohtaista neuvontaa kaikissa yrittäjyyteen ja yritystoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Liittyivätpä ne ALV -maksuihin, starttirahaan tai muihin yritysteknisiin asioihin. Ja vieläpä ilmaiseksi.

Ettei asia mene liian tekniseksi, opetamme myös nuorille mitä on yrittäjyys ja yrittäjänä toimiminen. Yrittäjyys on vapautta siitä mitä teet, mutta samalla vastuuntuntoa työnjäljestäsi. Se vaatii oikeanlaista asennetta ja uskallusta. Se voi vaatia kovaa työtä, mutta eniten se on kehittävää ja hauskaa. Juuri tämän takia haluamme tuoda esille muitakin asioita kuin konkurssilukuja. Kerromme rehellisesti millaista on olla yrittäjä. Ohjaamme koko kesän nuoria yhdessä kokeineiden yrittäjien kanssa ja opetamme heille myyntiä, markkinointia, asiakaspalvelua ja viestintää jotta he voisivat erottua muiden joukosta paremmin. Autamme myös miettimään liiketoimintaa laajemmalla skaalalla. Totta on, että ruohonjuuritason yrittäjiä on paljon, mutta millä tavoin he voisivat erottua muiden joukosta edukseen? Hyvä hinta-laatusuhde, näkyvyys somessa ja hyvin hoidettu asiakaspalvelu ovat kilpailuetu, mutta mitäpä jos parturi menisi asiakkaiden luo ja pitäisi pop-up -pisteitä ympäri kaupunkia? Toisin sanoen keksittäisiin valttikortti, jota muut eivät ole vielä käyttäneet. Vaihtoehtoja on monia ja me mietimme niitä yhdessä läpi kesän.

Ja yrittäjyys on ennen kaikkea ideoita ja innovaatioita. Miksei innovaatio voisi syntyä jossain muualla kuin tutkimuslaitoksessa tai valtionhallinnossa? Esimerkiksi autotallissa tai oman tietokoneen äärellä? En haluaisi kärjistää, mutta Nokian tappoi yritys joka syntyi kolmen yliopisto-opiskelijan autotallissa kyhäämistä tietokoneista. Ruumiin jäänteet keräsi yhtiö, jonka perusti tietokoneista kiinnostunut opiskelijaporukka. Me haluamme että nuoret saisivat rohkeutta tehdä niitä asioita, joissa he ovat hyviä, työllistyä tarjoamalla osaamistaan muille ja menestyä. Olemme kriittisiä, mutta emme halua kieltää asioita. Sen sijaan olemme rakentavia, autamme ja kannustamme tekemään joitain juttuja toisin.

Kaikki ovat tervetulleita seuraamaan yhteistä taivaltamme osoitteesta http://www.kesäyrittäjä.fi sekä FB:ssä facebook.com/kesayrittaja. Ei vihata, vaan tehdään tästä kesästä onnistunut!

Janne Rautiainen

Kesäyrittäjä -projekti

Jätä kommentti